Jakie są rodzaje próżniowych pakowarek?

Dotychczasowe sposoby na przedłużanie daty ważności produktów spożywczych nie były idealne, bo powodowały pewne ubytki w jakości żywności. Mrożenie powoduje utratę niektórych witamin i składników mineralnych, suszenie zmienia strukturę i czasem także smak, natomiast próżniowe pakowanie eliminuje te problemy.

Czym się kierować przy wyborze pakowarki próżniowej?

pakowarka próżniowaPrzechowywanie żywności w specjalnych woreczkach, z których uprzednio usuwa się całe powietrze, jest sprawdzoną metodą na zachowanie wszystkich wartości odżywczych i smakowych, oraz na znaczne wydłużenie terminu do spożycia. Taki produkt możemy przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce, albo w zamrażalniku. Pakowarka próżniowa jest przydatna nie tylko w sklepie mięsnym, ale także w każdym gospodarstwie domowym, w którym na bieżąco są przygotowywane posiłki. Na rynku są dostępne pakowarki listowe, do których wsadza się tylko brzegi woreczków, oraz komorowe, które są wyposażone w specjalne pojemniki próżniowe, które całą pracę wykonują za nas. Dokonując wyboru, warto zwrócić uwagę na moc urządzenia, która wpływa na szybkość pakowania, możliwą, dopuszczalną grubość woreczków, w których będziemy zgrzewać żywność, istotna jest także moc podciśnienia, która wytwarza próżnię. W sklepach znajdziemy pakowarki manualne, oraz automatyczne, które ułatwiają pracę. Najnowsze modele są wyposażone w wyświetlacze led, które pokazują bieżące ciśnienie, podczas procesu zgrzewania, dzięki czemu możemy go samodzielnie kontrolować i zmieniać.

Dobry sprzęt próżniowy powinien być wytrzymały i charakteryzować się długą żywotnością. Producenci na swoje sprzęty dają długie, nawet czteroletnie gwarancje, co zachęca potencjalnych klientów do zakupu. Ceny są bardzo zróżnicowane i najtańszy model można już dostać za niecałe dwieście złotych.