Mobilna gastronomia w Toruniu

Coraz powszechniejszym widokiem w naszych miastach są mobilne punkty gastronomiczne. Można zauważyć nawet wręcz powstanie pewnej kultury rozwijającej się wokół food trucków i spędzania czasu na imprezach, podczas których głównym celem jest wypoczynek w ciekawym miejscu i konsumpcja dań oferowanych przez kucharzy pracujących w przyczepach i samochodach przystosowanych do sprzedaży z nich posiłków.

Jak zająć się mobilną gastronomią w Toruniu

food truck toruńPrzedsiębiorca planujący zainwestować w stworzenie punktu mobilnej gastronomii, oprócz konieczności uzyskania odpowiednich pozwoleń, zgłoszenia do urzędu skarbowego faktu założenia działalności gospodarczej i przejścia kontroli Sanepidu musi przede wszystkim znaleźć auto lub przyczepę odpowiednią do tego celu. Na rynku wtórnym można zakupić pojazdy przystosowane do przygotowywania w nich posiłków, w które nie trzeba dodatkowo inwestować. Jednak kwota ich zakupu może być dosyć znaczna i tańszą opcją może się okazać własnoręczne przystosowanie podwozia samochodu dostawczego do własnych potrzeb. Decydując się na wykonanie mobilnej budki, z której będziemy prowadzić sprzedaż hamburgerów, zapiekanek czy kebaba we własnym zakresie mamy możliwość zbudowania niebanalnej konstrukcji, która przyciągnie klientów swoim wyglądem. Wpisując w wyszukiwarce internetowej frazę „food truck toruń” znajdziemy wiele punktów gastronomicznych. Aby wyróżnić się na tle konkurencji, oprócz posiadania trafiającej w gusta klientów oferty kulinarnej warto stworzyć atrakcyjny wizualnie pojazd, z którego będziemy prowadzić sprzedaż.

Wyposażenie w niezbędne i posiadające atesty urządzenia kuchenne samochodu gastronomicznego jest jednym z najbardziej obciążających inwestora kosztów. Jednak jeżeli podejdziemy do sprawy rozsądnie, stworzymy niebanalnie wyglądający pojazd, który pomoże zdobyć klientów.